Lirekassemand og nattevægter

Allan Kosegarten

Medlem af foreningen Nordiske Lirekassevenner, Allan Kosegarten, har kastet sin kærlighed over hudyr, veteranbiler og lirekassemusik. Samtidig bærer han kulturarven videre, både som lirekassemand og nattevægter i Ribe. For nylig medvirkede han i tv-programmet Gintberg på kanten. Her fortæller Allan Kosegarten om sit liv og sin interesse som lirekassemand:

Købte lirekassen i Tyskland

–  Jeg har altid været fascineret af lirekasselyd, og har ofte lyttet til Gøgler Martins spil på sin Hofbaueer 26 i Kolding. Ligeledes på Karlsbroen i Prag, hvor lirekassemanden spillede på en 38ér Hofbauer. Hans råd var at undlade trommer, de larmer for meget. Køb klokkespil i stedet, det forstærker  musikindtrykket.

Fruen og jeg købte vores lirekasse hos firmaet Hofbauer i 2006. Vi var egentlig på vej til Berlin, hvor jeg havde fundet en brugt, men da Hofbauer havde åbent hus, lagde vi vejen der forbi. En af deltagerne havde set lirekassen i Berlin og sagde, at vi kunne spare os turen. Derfor handlede vi hos Hofbauer med en rabat på omkring 90.000 kr. og med ekstra melodier, klokkespil og vogn.

Lirekassefestival i Ribe

Vi har været medlemmer af Nordiske Lirekasse Venner siden 2007, og har to gange arrangeret lirekassefestival i Ribe.

Første gang, i 2010, var det langt mere primitivt end i dag. Der blev festen holdt i vores garage. Og deltagerne boede på bed and breakfast tæt på Vadehavet. Det helt store nummer, var da Bombardi tryllede min skjorte af, i et omvendt streaptease illusionsnummer. Der var i øvrigt overskud på festivalen. Anden gang var i 2015 til foreningens 10 års jubilæum. Det var første gang med en lirekasse-kirkekoncert i Danmark. Der ligger en fin You Tube video, på ca. 25 min., om festivallen.

Lirekassen svigter aldrig

Vores lirekasse har aldrig svigtet os. Den har en sprød og god lyd. Jeg har senere fået indbygget midi, hos  firmaet Watterott, men klarede mig fint uden i lang tid.

Vi spiller meget sjældent på gaden. Der skal være et engagement, en fødselsdag, et jubilæum, eller andet , hvor lirekassen indgår som et kulturelt indslag.

Jeg har spillet to gange til Odense Kulturnat på Brandts Klædefabrik, og der blandt andet også akkompagneret ”De Jyske Helte”. En fantastisk oplevelse. Jeg kan stadig blive i godt humør af at tænke på det.

Sammen med Lis og Rudy, medvirkede jeg i en spillefilm optaget i Esbjerg. Optagelsen tog en dag. Det var med professionelle skuespillere, og pludselig var vi en del af det ”set-up”. Filmens titel:  ”Denmark”

Jeg har også spillet en del år til ”Peters Jul i Ribe”, først til Drakomir Teatret, og nu som optakt til en guidet tur med Peters far. Det forlyder at NDR Fernsehen kommer og optager her i 2022.

Engang, hvor jeg var hyret til at underholde deltagere fra Ribe venskabsbys forening, blev jeg spurgt, om jeg var interesseret i at blive vægter i Ribe. Jeg siger altid ja, hvis det beriger mit liv, og jeg har nu været vægter i ca. 10 år. Rundgangen gåes hver aften fra maj  til nov., med op til over 200 personer. Gerningen kan Googles under mit navn.

Som sagt, siger jeg ja til en forespørgsel om optræden, uanset om der er penge i det eller ej, hvis det giver mig eller andre en oplevelse. Således var jeg med i en lydinstallation i Ribe, og denne lydkunstner henvendte sig år senere med et projekt kaldet ” Vilde gnister ”, sendt på Danmarks Radio P1. Det var en hyldest til komponisten Carl Nielsens 150 års jubilæum. Jeg blev senere inviteret til premiere af lydinstallationen på Hofteatret i Kbh., og hvis man søger ” Jens Vejmand ” på lirekasse i DRs arkiv, er det vores lirekasse der spiller. Melodien. Arrangeret af Niels (Holmsten )

Allan Kosegarten

Store oplevelser

Det har været en fantastisk rejse med lirekasse-interessen, og med melodiernes historie, men også fysiske rejser til Speyer, til Waldkirch, til Finland, Til Fa. Hofbauer, Til Watterott, osv.

Det sidste år har jeg haft fire store oplevelser:

Første. Engageret til en gøgler gudstjeneste  ved Skt. Thøgers gamle kirkeruin. Jeg spillede kirkegængerne ind og ud, samt spillede under nadveren.

Anden. Deltagelse i Gintbergs program på kanten af kulturen ( Nylig sendt på DR1 ), som lirekassemand og vægter

Tredje. Da jeg jo, ved siden af at passe vores landbrug, også skruer på vintage biler, og blev spurgt om jeg kunne køre en bryllups kørsel fra Døstrup Kirke til Schackenborg slot, ” måtte” jeg sige ja.

Fjerde.P.t. er vi otte fellows der øver et repertoire, som vi optræder med på plejehjem og aktivitetscentre

Vi har en prof. organist ( klaver ) med,  jeg ”hugger” et par numre på guitar, og en spiller harmonika

Livet er en gave. Det er synd, at alle ikke pakker den ud.

Gintberg på kanten – i Ribe