Læge og lirekassemand

Hollandske Jaap den Hertog har slået sig ned i norske Trondheim. Han har hele sit liv været vild med teater. Halvdelen af sit arbejdsliv bruger han på sit teater Fusentast, den anden halvdel arbejder han som læge.

I 1997 satte han forestillingen Katitzi op. Den byggede på bogen af samme navn, der er baseret på Katarina Taikons liv og opvækst som omrejsende Kalderash roma i Sverige under og efter anden verdenskrig. Det gav Jaap den Hertog en undskyldning for at anskaffe sig en lille 20 toners mekanisk lirekasse.

Katarina Taikons søster, der var indblandet i stykket var ikke helt enig: – Romaerne skaber musikken selv, mente hun. Men Jaap er ingen musiker, så han fik lov til at bruge lirekassen alligevel.

Siden har instrumentet været i brug til alt muligt forskelligt. Lirekassen der er ny renoveret, er blevet lidt mere stakåndet, men er ren i tonerne.

De senere år har Randi Størseth hjulpet Jaap van Hertog med arrangementer til et nyere repertoire av norske og skandinaviske slagere. Trods det lille instruments begrænsede muligheder er resultatet blevet fint.

Jaap von Hertog