Nordatlantisk lirekassebygger holder foredrag i Assens

Jóhann Gunnarsson

Rejser 4000 km frem og tilbage for at holde foredrag i Assens

Den 88-årige lirekassemand, Jóhann Gunnarsson, der bor på Island, har bestemt sig for at deltage i lirekassefestivalen i Assens d. 19-21 juli 2024. 

Jóhann Gunnarsson bygger sine egne lirekasser, han har bygget tre af slagsen.

I Assens kan du opleve ham holde foredrag om, hvordan man bygger en lirekasse, og hvad der motiverer en mand i Nordatlanten til at kaste sig over lirekassebyggeri- og lirekassemusik?

Jóhann Gunnarsson fortæller om sig selv:

– Jeg har arbejdet i databranchen hele mit aktive liv. Jeg startede som reparatør af datamaskiner og computere, allerede i 1960, og sluttede som IT konsulent i Finansministeriet. – Men inderst inde havde jeg en drøm…

– Jeg var til en koncert i London engang omkring 1965, I Royal Festival Hall lyttede jeg til Charles M Widors symfoni for orgel nr. 5 i f-mol. Det imponerede mig enormt. Jeg købte en bog om orgelbygning. Da jeg så, at meget af det faktisk var lavet af træ, så besluttede jeg, at når tiden var inde skulle jeg engang bygge et orgel.

– Som pensionist var tiden inde. Min kone Edda og jeg flyttede til Hveragerdi, en lille by i det sydlige Island, hvor der var god plads i garagen. Jeg havde så småt samlet det mest nødvendige værktøj. I løbet af omkring tre år, opstod der et orgel med 51 tangenters manual og lige så mange piber. Det blev færdigt i 2013.

– I min forskning på nettet støtte jeg mange gange på artikler og videoer om lirekasser. Jeg forsatte mit orgelbyggeri, det blev det til en John Smith Senior lirekasse. Derefter kom en Walter Höffle 20 toners. Nu arbejder jeg på en egen designet model med 31 toner.

Jóhann Gunnarsson

Jóhann Gunnarssons lirekasser