Positivspilleren

På lirekassefestivalen i Assens, kan du møde lirekassemanden, Positivspilleren med det borgerlige navn Nils Svalebøg.

Under konceptet ”Lej en lirekassemand” rejser Positivspilleren Danmark rundt med lirekassen Rulle Marie. Han holder musikalske foredrag, spiller til markeder, historiske events, fødselsdage, guldbryllup, bryllup og på plejehjem. Positivspilleren har desuden medvirket i tv-julekalenderen, Julehjertets Hemmelighed, der foregår i 1800-tallet.

Repertoiret på lirekassen spænder vidt, fra middelaldermusik, til folkemusik, opera, slagere, gammel dansk musik og klassisk musik.

Selv holder Positivspilleren meget af klassiske komponister, som Bach, Mozart, Händel, Vivaldi, Beethoven og Sjostakovitj.

– Jeg kan ikke en node, røber Positivspilleren. Men jeg har fundet nogle meget dygtige musikere, rundt om i Europa, der kan arrangere den musik jeg gerne vil have i kassen.

 – En god lirekasse spiller ikke nødvendigvis god musik, siger Positivspilleren. God lirekassemusik kommer af materialerne – af lirekassebyggerens sjæl og den sjæl, han har givet lirekassen. Samtidig af den sjæl komponisten, men ikke mindst arrangøren af lirekassemusikken lægger i. Slutteligt er det op til lirekassemanden at lægge sin sjæl i arbejdet, dreje og formidle musikken med hjertet. Går det op i en højere enhed er lirekassen et sublimt og meget fint instrument.

–  Uanset hvad man spiller, spreder lirekassen glæde og godt humør. For en gammel lirekassemand er det ren medicin at formidle lirekassens historie og musikken. Når børnene danser og pigerne smiler, har jeg fået halvdelen af min løn, slutter Positivspilleren.

Positivspilleren, Nils Svalebøg med sin lirekasse